Για τι παλεύουμε

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να απαιτήσουν:

· Αναδιοργάνωση της Εκπαίδευσης (σε δομή και περιεχόμενο) με κριτήριο την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των νέων (την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τη γνώση της φυσικής και κοινωνικής νομοτέλειας, τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης), την προετοιμασία τους για την επαγγελματική και κοινωνική ζωή και δράση.

· Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση.

· 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

· Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης για όλους μέχρι τα 18 τους χρόνια

· Επαγγελματική εκπαίδευση σε δημόσιες δωρεάν σχολές με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα

· Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού (ανάπτυξη της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και την εφαρμογή τους στην ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του).

Είναι φανερό ότι το σχολείο των λαϊκών αναγκών συγκρούεται με τον πυρήνα της αστικής ιδεολογίας που θέλει το σχολείο μηχανισμό ενσωμάτωσης των νέων και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης που το κεφάλαιο έχει ανάγκη. Η οικοδόμηση του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι υπόθεση του λαού, είναι μέτωπο πάλης του εργατικού λαϊκού- κινήματος στην κατεύθυνση κατάκτησης της δικής του εξουσίας. Πάλη που θα κατακτά επιμέρους στόχους, θα επιβάλλει βελτιώσεις, θα κάνει συνείδηση στο λαό την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ



ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 60ς όροφος, 104 32, ΤΗΛ - ΦΑΞ: 2105242386

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Ο πρόσφατος σεισμός της Λευκάδας έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, της ασφάλειας, της προστασίας και της συντήρησης των δημόσιων κτιρίων και ειδικότερα των σχολείων.
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως η απουσία συνολικού σχεδιασμού, συστηματικού έλεγχου και συντήρησης δημοσίων κτηρίων και υποδομών, έχουν τραγικά αποτελέσατε.
Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως ο αντισεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητα γιατί έχουν αυξημένο κόστος για το κράτος. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τον πρώην ΟΣΚ πως έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή οι επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού τους διαψεύδουν. Αφού ζημιές που προκλήθηκαν σε σχολεία εκτός από τη Λευκάδα, σε Ιθάκη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα είναι σημαντικές, φέρνοντας στην επικαιρότητα την άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών στη χώρα μας. Αποδεικνύεται πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική διοίκηση (Καλλικράτης), δεν έλυσε, ούτε μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα - όπως ακόμη και σήμερα επιμένουν μερικοί - αντίθετα έχει οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση και απαξίωση των σχολικών κτιρίων.
Αποδεικνύεται πως η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση (θυμίζουμε πως η ΣΑΤΑ φτάνει μειωμένη κάθε χρόνο), η κατάργηση του ΟΣΚ , έχει οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη των σχολικών κτιρίων.
Την ίδια στιγμή μεγάλες πολυεθνικές όπως η Κόκα Κόλα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε στενή συνεργασία με Δήμους (π.χ, Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.α) με προγράμματα τύπου «Το Σχολείο που θέλεις» αναλαμβάνουν την ευθύνη της συντήρησης και της χρηματοδότησης, αφήνοντας μεγάλα ερωτηματικά για την ασφάλεια αυτών των παρεμβάσεων.
Η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν σεισμογενής χώρα, όπου κάθε 1,5 χρόνο εκδηλώνεται ένας μεγάλος σεισμός. Παρόλο που σήμερα υπάρχει και η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, για να ελαχιστοποιηθεί ο σεισμικός κίνδυνος. εντούτοις κάθε φορά που χτυπάει ο Εγκέλαδος σχολεία κλείνουν ΚΑΙ κρίνονται ακατάλληλα.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Ο ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το 2001 εξαγγέλθηκε προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το Μάη του 2006. Από τα 14.500 περίπου σχολικά κτίρια μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί τα 5042 δηλαδή το 1/3 αυτών!
Ακόμη και εκεί που έχει γίνει πρωτοβάθμιος έλεγχος αυτός δεν αρκεί. Πολύ δε περισσότερο, οι απλοί μακροσκοπικοί έλεγχοι που γίνονται από ιδιώτες και όχι από επίσημους φορείς της πολιτείας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, θα πρέπει να ακολουθήσουν ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και έλεγχος ποιότητας των υλικών για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα

Σήμερα τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων:
- Θα προχωρήσει ο ουσιαστικός (όχι εποπτικός) προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων;
- Ποιά είναι τα πορίσματα για τα κτίρια που έχουν ελεγχθεί;
·      κρίθηκαν όλα τα κτήρια κατάλληλα;
·      τηρούσαν όλα τα σχολεία τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας ;
·      υπήρξαν κτήρια τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλά ή κτήρια που έχρηζαν περαιτέρω τεχνικών παρεμβάσεων;
·      αν ναι, τι συγκεκριμένα μέτρα πήραν κυβέρνηση ΟΣΚ (όσο λειτουργούσε) και οι Τοπικές Διοικήσεις (Περιφέρειες και Δήμοι);
Η συνολική εικόνα της κατάσταση των σχολικών υποδομών δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού,

Τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας (ποσοστό 50%) χαρακτηρίζονται «γερασμένα».

Στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2013)
  • 10% των σχολείων (1.552 μονάδες) έχει χτιστεί πριν από 41 με 50 χρόνια,
  • 15,1% πριν από 40 χρόνια,
  • 21,3% πριν από 30
  • μόνο το 20,9% χτίστηκε την τελευταία 20ετία.

Όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985 βασίζονται σε ανεπαρκείς κανονισμούς και, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κτιρίων, είναι παλαιά και χρειάζονται αντισεισμική ενίσχυση.
Στα περισσότερα σχολεία δεν γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης, που είναι αναγκαία κάθε χρόνο, αφού τα σχετικά κονδύλια (ΣΑΤ Α) συνεχώς μειώνονται!
Χρόνια τώρα διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση μητρώου έργων επισκευής και συντήρησης κάθε σχολικής μονάδας, όπου θα πιστοποιείται η καταλληλότητα του σχολικού κτιρίου από το δημόσιο κρατικό φορέα που πρέπει να είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας

Η ΑΣΓΜΕ απαιτεί άμεσα να :
·        Παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μαθητών και των φτωχών οικογενειών που πλήγηκαν από το σεισμό στη Λευκάδα και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας.
·        Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και δημοσίων κτηρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας.
·        Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικέ ς προδιαγραφές.
·        Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα
·        Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κλπ.).
·        Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.
·        Να υπάρξει συνεχής έλεγχος όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας (να λειτουργούν όλες οι έξοδοι του σχολείου σε αίθουσες και ορόφους, να είναι ασφαλή τα κάγκελα και οι κουπαστές στις σκάλες, να γίνεται τακτική άσκηση της σχολικής κοινότητας, να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι καταφυγής, να υπάρχει ενημέρωση των γονιών κλπ.)
·        Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για την μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των δημοσίων κτηρίων
·        Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου