Για τι παλεύουμε

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να απαιτήσουν:

· Αναδιοργάνωση της Εκπαίδευσης (σε δομή και περιεχόμενο) με κριτήριο την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των νέων (την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τη γνώση της φυσικής και κοινωνικής νομοτέλειας, τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης), την προετοιμασία τους για την επαγγελματική και κοινωνική ζωή και δράση.

· Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση.

· 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

· Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης για όλους μέχρι τα 18 τους χρόνια

· Επαγγελματική εκπαίδευση σε δημόσιες δωρεάν σχολές με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα

· Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού (ανάπτυξη της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και την εφαρμογή τους στην ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του).

Είναι φανερό ότι το σχολείο των λαϊκών αναγκών συγκρούεται με τον πυρήνα της αστικής ιδεολογίας που θέλει το σχολείο μηχανισμό ενσωμάτωσης των νέων και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης που το κεφάλαιο έχει ανάγκη. Η οικοδόμηση του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι υπόθεση του λαού, είναι μέτωπο πάλης του εργατικού λαϊκού- κινήματος στην κατεύθυνση κατάκτησης της δικής του εξουσίας. Πάλη που θα κατακτά επιμέρους στόχους, θα επιβάλλει βελτιώσεις, θα κάνει συνείδηση στο λαό την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων Περιστερίου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

φίλοι γονείς 
Η σχολική χρονιά 2015-16 που διανύουμε είναι δραματικά χειρότερη από την προηγούμενη με τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερή θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχιας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.

  •  Τα κενά των εκπαιδευτικών που ξεπερνούσαν τις 20.000 στην αρχή της σχολικής χρονιάς εξακολουθούν να παραμένουν κατά ένα μέρος ακόμα και τώρα, λίγους μήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς  η πλήρωσή τους γίνεται με «το πάσο τους», με πενιχρές πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ και από ΕΣΠΑ. Τα κενά αυτά έχουν δημιουργήσει όλους αυτούς τους μήνες σωρεία συμπτύξεων, πληθωρικά μέχρι 28άρια τμήματα σε όλο το εύρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βίαιες μετακινήσεις μαθητών, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της απογευματινής ζώνης των ολοήμερων σχολείων, διωγμό των μαθητών ΑμΕΑ από τα σχολεία.

Δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις το Υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη τροπολογία καταργεί τα Τμήματα Ένταξης. Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης», αλλά και στη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •  Διογκώνονται τα ούτως ή άλλως πάγια ζητήματα  της  υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης της σχολικής στέγης, την ίδια στιγμή που διευρύνεται το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο η οικονομική φροντίδα των σχολείων περνά σχεδόν αποκλειστικά στους Δήμους που θα αναζητήσουν χορηγούς, θα «αξιοποιήσουν» εμπορικά τα σχολικά κτήρια και θα αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη προκειμένου να τα συντηρήσουν, να τα θερμάνουν, για να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ως προς την υλοποίηση της πολιτικής αυτής το κονδύλι για τις σχολικές επιτροπές ,το οποίο ανέρχεται στον προϋπολογισμό του 2016 στο ποσό των 1.094.000€, ενώ η Διοίκηση του Δήμου  δαπανά 45.000.000€ ,μέσω ΕΣΠΑ, για έργα βιτρίνας .

Στο Περιστέρι σχεδόν όλα τα σχολεία της Α/θμιας αναφέρουν σοβαρά μέχρι επικίνδυνα προβλήματα στην υποδομή τους. Ελλείψεις χώρων, προβλήματα μονώσεων ταρατσών, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανσης, αποχετεύσεων κλπ. Απλήρωτοι λογαριασμοί αλλά και λειτουργικά προβλήματα  που προκαλεί η οικονομική τους ασφυξία. Και σαν μην έφτανε αυτό, η Δημοτική Αρχή χωρίς καμιά απόφαση των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, της ΔΕΠ και του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στην παρακράτηση χρημάτων από την κρατική επιχορήγηση των Σχολείων του Περιστερίου, για την εξόφληση ανεξόφλητων λογαριασμών ΔΕΚΟ .
Κόντρα σε όλα αυτά, η παράταξή μας ,η Δημοκρατική Ενότητα  δεν έπαψε να δουλεύει στην κατεύθυνση της κινητοποίησης - συσπείρωσης όλων των γονιών κόντρα στην λογική της αναμονής και της μοιρολατρίας. Κατόρθωσαν μικρές νίκες όπως αυτή που ανάγκασε σε αναδίπλωση το Υπουργείο και τις τοπικές Διευθύνσεις για συγχωνεύσεις που είχαν εξαγγελθεί, όπως σε σχολεία του Περιστερίου.
              Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά γιατί και οι νίκες αυτές είναι πρόσκαιρες, γιατί η κατάσταση που διαμορφώνεται με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες της βιοπάλης να αδυνατούν να παρέχουν όλα όσα χρειάζεται το παιδί τους και την κυβέρνηση να ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της Ε.Ε. για μια εκπαίδευση φιλικότερη στα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, απαιτεί την ένταση της πάλης όλων των συλλογικών οργάνων των γονιών. Δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μια μέρα.

Απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ):
  • Να καλύψει αμέσως όλα τα κενά με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Να καλύψει όλες τις ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό (παράλληλη στήριξη, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ).
  • Να διορίσει επαρκές μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες, σχολικούς τροχονόμους)
  • Να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία για την κάλυψη των σωρευμένων χρεών σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο κλπ. αλλά και των σοβαρών αναγκών σε εξοπλισμό.
  • Να αυξήσει την τακτική χρηματοδότηση των σχολείων σε επίπεδο που να επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
  • Να αποκαταστήσει τις τεράστιες απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εκπαίδευση.
  • Να καταργήσει αμέσως τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιούν τους αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών. Να καταργήσει τα «μαθητοδικεία».
Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου:
  • Nα αποκαταστήσει αμέσως όλες τις βλάβες στα διδακτήρια, να προβεί στις αναγκαίες συντηρήσεις και στη συμπλήρωση υποδομών, να γίνουν τα διδακτήρια λειτουργικά και ασφαλή.
  • Να οργανώσει την αυτεπιστασία του Δήμου με τα απαραίτητα συνεργεία, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και προμήθεια μέσων, για την έγκαιρη συντήρηση επισκευή των σχολικών υποδομών με ταχύτητα και αξιοπιστία.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο:
  • Να εξασφαλίσουν τη σίτιση των μαθητών, ουσιαστικά και με αξιοπρέπεια,  με την ευθύνη του κράτους μακριά από ιδιοτελείς  ΜΚΟ, επιτήδειους «φιλάνθρωπους», Εκκλησία κλπ. Τόσο το φαγητό όσο και η αξιοπρέπεια των παιδιών της λαϊκής οικογένειας είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά τους.
  • Να προχωρήσουν σε προσεισμικό έλεγχο όλων των διδακτηρίων και να χορηγήσουν πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και καταλληλότητας.
  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να απαιτήσουν, πέρα από τα παραπάνω μέτρα άμεσης ανακούφισης, ριζικές λύσεις στα προβλήματα του σχολείου. 
  • Να απαιτήσουν αναδιοργάνωση της Εκπαίδευσης (σε δομή και περιεχόμενο) με κριτήριο την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των νέων (την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τη γνώση της φυσικής και κοινωνικής νομοτέλειας, τους νόμους της  κοινωνικής εξέλιξης), την προετοιμασία τους για την επαγγελματική και κοινωνική ζωή  και δράση.  
Να απαιτήσουν:
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση  κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση.
  • 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
  • Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης για όλους μέχρι τα 18 τους χρόνια
  • Επαγγελματική εκπαίδευση σε δημόσιες δωρεάν σχολές με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού (ανάπτυξη της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και την εφαρμογή τους στην ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του).
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου