Για τι παλεύουμε

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να απαιτήσουν:

· Αναδιοργάνωση της Εκπαίδευσης (σε δομή και περιεχόμενο) με κριτήριο την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των νέων (την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τη γνώση της φυσικής και κοινωνικής νομοτέλειας, τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης), την προετοιμασία τους για την επαγγελματική και κοινωνική ζωή και δράση.

· Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση.

· 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

· Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης για όλους μέχρι τα 18 τους χρόνια

· Επαγγελματική εκπαίδευση σε δημόσιες δωρεάν σχολές με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα

· Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού (ανάπτυξη της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και την εφαρμογή τους στην ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του).

Είναι φανερό ότι το σχολείο των λαϊκών αναγκών συγκρούεται με τον πυρήνα της αστικής ιδεολογίας που θέλει το σχολείο μηχανισμό ενσωμάτωσης των νέων και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης που το κεφάλαιο έχει ανάγκη. Η οικοδόμηση του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι υπόθεση του λαού, είναι μέτωπο πάλης του εργατικού λαϊκού- κινήματος στην κατεύθυνση κατάκτησης της δικής του εξουσίας. Πάλη που θα κατακτά επιμέρους στόχους, θα επιβάλλει βελτιώσεις, θα κάνει συνείδηση στο λαό την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ,ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΣ

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΓΜΕ: Ο διάλογος της κυβέρνησης και ο δικός μας "διάλογος"
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο διάλογος της κυβέρνησης.
Ο δικός μας «διάλογος» είναι η πάλη για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

1. Στις 26 Νοέμβρη 2015 η κυβέρνηση μέσω του υπουργού παιδείας εξήγγειλε ένα ακόμα ΕΘΝΙΚΟ διάλογο για την Παιδεία.
Η εξαγγελία αυτή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που τα μέτρα της κυβέρνησης διαδέχονται το ένα το άλλο (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ασφαλιστικό, εργασιακά κ.α.) ενώ η κατάσταση στα σχολεία συνεχώς χειροτερεύει.
Αλήθεια ποιός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση θυμήθηκε να φέρει στο τραπέζι τον "εθνικό κοινωνικό διάλογο'' για την παιδεία και ποιό είναι το νέο που έρχεται να προσθέσει; Τι την εμποδίζει αν πραγματικά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές προς όφελος των μαθητών, εκπαιδευτικών να το κάνει;
Μήπως δεν γνωρίζει ποιές είναι οι προτάσεις γονιών και εκπαιδευτικών; Μήπως δεν ξέρει τα αιτήματα των μαθητών; Μήπως σκοπεύει να συγκρουστεί με Ε.Ε. ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και χρειάζεται την ενεργή βοήθεια των γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών; Μήπως σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς διορισμούς με παράλληλη κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, σε γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία για να μην πληρώνουμε ούτε ευρώ από την τσέπη μας;
Μήπως σκοπεύει να προχωρήσει σε ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτηρίων για να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες ;
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει στο νου της η κυβέρνηση. Με το διάλογο στον οποίο μας καλεί να πάρουμε μέρος, θέλει να μας βάλει στο κάδρο, σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και φιέστες για να πει μετά «ήσασταν κι εσείς εκεί, τι μιλάτε τώρα;».

2. Το πλαίσιο του διαλόγου είναι γνωστό.
Το πλαίσιο του διαλόγου το όρισε ο ίδιος ο υπουργός ο οποίος δήλωσε «οι όποιες αλλαγές θα κινούνται μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν καθοριστεί και που έχουν επιβληθεί από την ίδια την οικονομική κρίση». Δηλαδή, όποια πρόταση χρειάζεται χρήματα, θα μπαίνει στο συρτάρι.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Μνημόνιο 3 που ψήφισε η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εκπαίδευση γιατί αποδέχεται τις προτάσεις του ΟΟΣΑ: «Εξορθολογισμός» τωv τάξεωv με αλλαγή στηv αvαλογία μαθητή-εκπαιδευτικού αvά τάξη. Νέες συγχωvεύσεις και συμπτύξεις  τμημάτων. Εξορθολογισμός  τωv δαπαvώv.
Κινητικότητα και ευελιξία. Προώθηση ακόμα πιο αποφασιστικά της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ για παιδιά κάτω τωv 18 ετών. Οικοvομική αυτοτέλεια και αυτονόμηση της σχολικής  μονάδας που θα λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια/ θα καταρτίζει τους δικούς της προϋπολογισμούς κ.α. »
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν μας καλεί η κυβέρνηση να συζητήσουμε.
Με λίγα λόγια μας καλεί με τη συμμετοχή μας στο διάλογο να διαλέξουμε εμείς το σχοινί με το οποίο θα κρεμάσουν τα παιδιά μας.
Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις με όπλο τους τον διάλογο προσπαθούσαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις πoυ είχαν συμφωνήσει στους διεθνείς οργανισμούς. Χρόνια τώρα με βασικό επιχείρημα ότι η παιδεία "έχει πιάσει πάτο" ψήφιζαν μια σειρά μέτρα με τραγικές συνέπειες στους μαθητές.
Χρόνια τώρα προσπαθούν να φέρουν το σχολείο στα μέτρα και τις ανάγκες της αγοράς, δήθεν για το καλό των παιδιών μας.
Χρόνια τώρα μεταρρυθμίζουν αυτή την έρημη την εκπαίδευση για να γίνει "πιο αποδοτική, πιο σύγχρονη".
Τα αποτελέσματα όλων των μεταρρυθμίσεων και των διαλόγων των προηγούμενων ετών τα νιώθουμε πολύ καλά στο πετσί μας σήμερα και οδήγησαν στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας στην όξυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

3.   Προετοιμάζουν το έδαφος...
Η κυβέρνηση στη κατεύθυνση αυτή θα εξαπολύσει όλα της τα όπλα, για να προλειάνει το έδαφος.
Ήδη τα όργανα άρχισαν με το άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριανταφυλλίδη στην εφημερίδα Αυγή ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει επιβολή διδάκτρων έως 600 ευρώ στα δημόσια σχολεία. Από κοντά και άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Στέφος πoυ και αυτός έρχεται να βάλει το λιθαράκι του στο διάλογο προτείνοντας νέα κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων. Στην ίδια ρότα και ο καθηγητής Α. Λιάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου όταν πρότεινε την αξιοποίηση των υποδομών πανεπιστημίων και σχολείων «με μια ζώvη καταστημάτων κιvηματογράφων εστιατορίων»...για να αυξηθούν τα έσοδα τους.
Οι προτάσεις αυτές επίσημες ή ανεπίσημες δεν είναι νέες, τις ακούμε χρόνια τώρα από ειδικούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς ερευνητές και παπαγαλάκια του συστήματος. Από όλους αυτούς πoυ σε κάθε φάση του αγώνα έπαιρναν θέση απέναντι σε γονείς μαθητές εκπαιδευτικούς. Από όλους αυτούς πoυ κάνουν τάχα πως δεν γνωρίζουν τις προτάσεις μας.

4.   ...αλλά δεν θα τους περάσει!
Ποια πρέπει να είναι η απάντηση των γονιών; Και αλλαγές χρειάζονται και συζήτηση πρέπει να γίνει.
Τόσα χρόνια άλλωστε καταθέτουμε προτάσεις για κάθε πρόβλημα. Τόσα χρόνια συμμετέχουμε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Επίσης, χρόνια τώρα γίνεται διάλογος μέσα στους Συλλόγους, σε Ενώσεις, σε συνελεύσεις, συνέδρια, κτλ. Ακόμα και διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, αφού η άποψη για την παιδεία συνδέεται και με την πολιτική.
Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ εκτιμά πως πρέπει να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα του σχολείου σήμερα, όχι μόνο τις ελλείψεις και τα κενά, αλλά για το περιεχόμενο της μόρφωσης που παίρνουν τα παιδιά μας, για το σχολείο που έχουμε ανάγκη. Όλο και πιο πολλοί γονείς να γνωρίσουν την πρόταση της ΑΣΓΜΕ, να γίνει συζήτηση με εκπαιδευτικούς που σέβονται το λειτούργημά τους και βάζουν πάνω απ' όλα τη μόρφωση και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Να ακούσουμε την φωνή των  μαθητών.

.
 
Αυτός είναι ο δικός μας διάλογος. Είναι διάλογος ουσιαστικός, όχι προσχηματικός.
Γιατί δεν έχει προαπαιτούμενα τις επιδιώξεις για φθηνό εργατικό δυναμικό. Δεν έχει πλαίσιο το ακριβό σχολείο για τους γονείς, το φθηνό για το κράτος, το κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.
Σε αυτή την βάση δεν παίρνουμε μέρος σε φιέστες του Yπoυρyείoυ Παιδείας που αφορούν τον διάλογο.

Το δικό μας πλαίσιο διαλόγου είναι η πάλη για:

1.           Λήψη άμεσων μέτρων για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που δεν θα κλείνει την πόρτα στο παιδί της λαϊκής οικογένειας, που δεν θα προσπερνά αδιάφορα στο όνομα του ρεαλισμού την κοινωνική ανισότητα των μαθητών του για να προχωρά τελικά, με όσους έχουν τη δυνατότητα από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
2.            Ένα σχολείο Ενιαίο 12χρονο Βασικό σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σαν προαπαιτούμενο για την παραπέρα εκπαίδευσης και επιλογής ζωής του νέου ανθρώπου.
3.            Ένα σχολείο που δε θα διαφοροποιείται σύμφωνα με τη μετέπειτα επαγγελματική προοπτική του μαθητή.
4.             Ένα σχολείο σύγχρονων υποδομών που δεν θα συνθλίβει την νεανική δημιουργικότητα, θα έχει χώρους εργαστηρίων, αθλητισμού, πολιτισμού, σίτισης και ξεκούρασης για όλα τα παιδιά. Χώρους μελέτης και διαβάσματος για όλα τα παιδιά, έτσι που τα μέσα και οι όροι διδασκαλίας να μην διαφοροποιούνται από το Πέραμα, στην Εκάλη.
5.            Ένα σχολείο μόνιμων εργασιακών σχέσεων και επάρκεια σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου